Filmen Sagan om ringen

Filmaffisch Fellowship of the RingDet lät minsann aningen udda att en relativt okänd splatterfilmsregissör skulle få filma en av världens mest älskade böcker och få chansen att spendara en miljard kronor i ett mastodontprojekt utan tidigare like. Som Tolkien-frälst såg jag fram emot denna film mycket och såg den på premiären.

Jag var rädd för att filmen skulle brista rent skådespelarmässigt, men den glada överaskningen var just skådespeleriet. Peter Jackson har valt att ge tyngd åt karaktärerna och väjer inte för att sätta fokus på känslorna i boken. Jag tycker att alla skådespelare gör bra ifrån sig, jag hade vissa problem att acceptera Hugo Weaving som Elrond (han lät lite som Agent Smith från Matrix), men det löste sig efter tag. Scenerna mellan Frodo och Sam är väldigt starka, gillade speciellt slutet. Elijah Wood gör bra ifrån sig, speciellt det sårbara. Peter Jackson har gjort helt rätt i att göra tonen mörk. Effekterna kändes också bra, Jackson har använt datorernas kapacitet för att förtydliga känslor. Ett utmärkt exempel är scenen då Bilbo ser ringen i Vattnadal, jag blev otroligt rädd.

Det jag ogillar med filmen är att den hastar och Jackson hoppar över stora delar av det som sker i Fylke i början av boken. Klippningen är väldigt tight och tempot blir ibland för snabbt för filmens eget bästa. Merry och Pippin är också mer barnsliga i filmen och deras konspiration i boken finns överhuvudtaget inte med. Fast detta är den bästa fantasyfilm jag sett, alla andra är irrelevanta i jämförelse. Det är också en av de bästa filmerna jag sett på senare tid med en så pass stor budget och det gör mig väldigt hoppfull. Peter Jackson har getts utrymme att göra denna film bra. Det ska komma en Director’s Cut senare, vilket låter lovande då filmen känns aningen rumphuggen trots sina 178 minuter. Då är det bara till att vänta på nästkommande två delar som släpps julen 2002 respektive julen 2003.

Trailer