Filmen The Hurt Locker

Filmaffisch The Hurt LockerDenna sexfaldigt Oscars-belönade rulle handlar om ett grupp som desarmerar smärtbringande explosioner i form av bilbomber, självmordsbomber, gatubomber med mera under Irakkriget. Här får vi stifta bekantskap med tre amerikanska soldater som trotsar sin rädsla och gör allt för att inte bli sprängda i luften.

Först kan jag ta det positiva med filmen. Den är filmad på ett sätt som gör att du verkligen befinner dig i krigssituationen. Med en dokumentär känsla och flera olika perspektiv känner man sig delaktig. De tre karaktärerna i bombteamet vi får följa är också intressant porträtterade. Den modige James, den rakryggade Sanborn och den nervige Eldridge känns trovärdiga som amerikanska soldater som försöker överleva ett av världens farligaste yrken.

Varför får då denna film så låg poäng av mig? Jo, för att den är väldigt proamerikansk och stereotypisk. Visst finns det vissa scener som kan uppfattas som problematiserande, men på det stora hela framstår de amerikanska soldaterna som helyllekillar som riskerar livet. Irakierna lär vi inte känna, inte en enda scen berättas ur en irakiers perspektiv. Irakierna är som indianer i en cowboyfilm, en kuliss av fiender som sällan äras individuella egenskaper.

Temat för filmen är att krig är som en drog. Speciellt karaktären James söker spänningen i krig och vill utmana farorna. Detta är ett intressant tema och något som regissören Kathryn Bigelow ska ha beröm för att hon behandlar i en film som denna. Men, varför inte löpa hela linan ut? Vi vet, tack vare WikiLeaks, att de amerikanska soldaterna trädde över gränsen ett flertal gånger i Irak. Civila, journalister och andra oskyldiga sköts ner som i ett dåligt tv-spel. När kriget blir en drog, tappar man då inte kontakten med verkligheten?

Jag blev lite besviken på filmen. Den tar inte upp krigets avigsidor fullt ut. Men den är en välgjord film med mycket närvaro och intressanta karaktärer. Om du gillar krigsfilmer kan du lägga lite tid på denna film, annars kan du avstå.

Trailer