Filmen District 9

District 9 är något så sällsynt som en riktigt bra Science Fiction som jag helt missade när den gick på bio. Filmen handlar om utomjordingar som blir strandsatta i en kåkstad i Johannesburg, och hur vita män från företagskorporationen Multi-National United (MNU) förtrycker de räkliknande utomjordningarna i ghettot District 9.

Här blandas kriminella gäng med svarta från slummen och ghettofierade utomjordingar med tillknäppta myndighetspersoner, politiker och machosoldater. Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley) är filmens huvudperson som på sin märkliga engelska fumlar sig fram som lagens långa arm. I början ska Van De Merwe på MNU:s uppdrag evakuera utomjordingarna till ett koncentrationsläger utanför Johannesburg. Plötsligt händer dock något som förändrar hela hans tillvaro…

På ovanstående beskrivning kan man tro att det rör sig om en riktig kalkonfilm. Man kan också invända mot klichéerna – onda företag, amerikanska militärer, vita mot svarta, utomjordingar med överlägsen teknologi. Men det som räddar denna film är det originella upplägget och den visuella detaljrikedomen.
Det är sällan jag blir riktigt överraskad av filmer jag ser, men sättet som debutregissören Neill Blomkamp har låtit filma denna historia skänker en blandning av autencitet och närhet som jag sällan sett i Science Fiction-filmer. Det känns trovärdigt och man känner sig involverad i historien.

Som producent ståtar ingen mindre än Peter Jackson, känd från Sagan om ringen. Det är tack vare honom som denna film blev av. Att det är Peter Jacksons filmbolag Wingnut som ligger bakom filmen ser man inte minst på de lyckade specialeffekterna och CGI-karaktärerna.

Om du inte redan sett denna film eller bara sett den en gång rekommenderar jag dig verkligen att köpa eller hyra denna Bluray-utgåva av filmen. Detta kan bli en framtida klassiker.

Trailer