Rollspelet Mutant

Mutant är ett svenskt bordsrollspel i framtidsmiljö som getts ut i många olika utgåvor av olika spelförlag. Tillsammans med Drakar och Demoner var Mutant en del av 1980-talets rollspelsvåg i Sverige bland framför allt unga killar. Mutant finns i flera spelvärldar med framtidstema, allt från Efter katastrofen till Cyberpunk.

Gamla Mutant (1984)

Den första utgåvan av det svenska rollspelet Mutant gavs ut 1984 av Äventyrsspel. Senare har denna utgåva kommit att kallas Gamla Mutant. Denna utgåva av Mutant utspelar i ett framtida Sverige efter en stor katastrof.

Omslag

Speltillverkarna kommenterar

Drakar och Demoner lanserades på svenska i början av 1980-talet. Snart följde Mutant, vilket hade sitt avstamp i TSR:s Metamorphosis Alpha och Gamma World, men som använde samma regelsystem som DoD och som gick en svensk väg istället för en amerikansk.

Anders Blixt, ur artikeln ”Äventyrsspel – ett åttiotal i rollspelens värld” i Runan #37

Nya Mutant (1989)

Mutant 2089 var en ny version av rollspelet Mutant som släpptes av Äventyrsspel 1989. I folkmun kom denna utgåva att kallas Nya Mutant. I denna utgåva var det en helt ny spelvärld i cyberpunkmiljö.

Omslag

Speltillverkarna kommenterar

Vi tyckte att det var dags att uppdatera våra två största rollspel från 80-talet. Vad det gällde Mutant så sålde ”gamla” Mutant (d.v.s. utgåvan från 1984) färre och färre exemplar varje år. Det uppfattades lite barnsligt och vi ville haka på cybertrenden som härskade vid denna tidpunkt för att förnya intresset. ”Nya” Mutant kom ut 1989, det vill säga innan respektive samtidigt som de amerikanska rollspelen Shadowrun och Cyperpunk.

Fredrik Malmberg, ur artikeln ”Äventyrsspel – ett nittiotal i nya spelvärldar” i Runan #39

Mutant R.Y.M.D (1992)

Denna utgåva av Mutant gavs ut av Target Games (tidigare Äventyrsspel). I denna nya utgåva är spelvärlden förlagd i rymden med inspiration från Games Workshops spelvärld i Warhammer 40,000.

Omslag

Speltillverkarna kommenterar

1992 kom en ny version av Mutant ut som hette Mutant RYMD. Jag kommer ihåg då jag läste Mutant RYMD första gången på ett plan över Atlanten när det redan låg i tryck. Jag blev helt utom mig! Referenserna till Games Workshops Warhammer 40,000 var påtagliga. Resultatet blev en snabb nedläggning.

Fredrik Malmberg, ur artikeln ”Äventyrsspel – ett nittiotal i nya spelvärldar” i Runan #39

Mutant Chronicles (1993)

Target Games släppte redan ett år senare uppföljaren Mutant Chronicles som byggde vidare på spelvärlden i Mutant R.Y.M.D. Detta blev Äventyrsspel/Target Games sista utgåva av Mutant.

Omslag

Speltillverkarna kommenterar

Internationellt inspirerade Kult en uppsjö spel, serietidningar och till och med filmer, men ämnet var för hett för att någonsin kunna nå en bred publik och det ledde till Mutant Chronicles, där vi helt enkelt tog bort de tydliga religiösa referenserna. Rollspelet Mutant Chronicles publicerades i Sverige 1993 och kan sägas vara en syntes av Mutant RYMD och Kult. Även Mutant Chronicles lanserades på engelska.

Fredrik Malmberg, ur artikeln ”Äventyrsspel – ett nittiotal i nya spelvärldar” i Runan #39

Mutant: Undergångens arvtagare (2002)

2002 kom en ny utgåva utgiven av förlaget Järnringen kallad Mutant: Undergångens arvtagare. Detta är en uppdaterad variant av rollspelet Gamla Mutant i ny tappning i en liknande spelvärld.

Omslag

Mutant: År Noll (2014)

En ny version av Mutant utgiven av Fria Ligan. Detta är också ett Efter katastrofen-rollspel ganska likt Gamla Mutant.

Muntant: Hindenburg (2019)

Ytterligare en ny version av Mutant utgiven av Fria Ligan. Utspelar sig i samma värld som Undergångens arvtagare 25 år senare.