Darth Vaders bakgrund enligt expanded universe

En gång i tiden var han Anakin Skywalker, en ung Jedi-riddare som slogs på Kraftens ljusa sida. Han vart snart korrumperad och förförd av Kraftens mörka sida och blev snart känd som Darth Vader. Det finns nästan ingenting dokumenterat om Anakin Skywalkers tidiga år. Som ung var han känd som en våghalsig och duktig pilot, men det var hans gömda och outforskade talanger som skulle leda honom till hans öde. En stor Jedi-riddare vid namn Obi-Wan ”Ben” Kenobi, såg Skywalkers stora potential att leda Kraften. Förbluffad över hur stark Kraften var inom honom, så antog han Anakin som hans förste Jedi-elev. Men till sin förfäran så upptäckte inte Obi-Wan att hans elev blev förförd av Kraftens mörka sida. Den mörka sidan var lättare att kontrollera, och det gick fortare att lära sig nya konster. När Kenobi väl förstod hur långt Anakin hade kommit in på den mörka sidan, så var det redan försent. Han försökte att få sin elev att komma tillbaka till den ljusa sidan, men Skywalker vägrade. Han och Obi-Wan började attackera varandra med sina lasersvärd och striden slutade med att Anakin föll ner i glödande lava. Vad som kom upp ur den flammande härden var ett bränt skal av en man som kände intensivt hat mot Kenobi och flammade av Kraftens mörka sida. I det momentet upphörde han att vara Anakin Skywalker och blev i stället Darth Vader.

Darth Vader gick till Kejsar Palpatine och gick med i hans Nya Order och Imperiet, vilket var en mardröm för många av Jedi-riddarna. Palpatine fortsatte Vaders träning i den mörka sidan av Kraften och lärde honom att kontrollera den. Vader fick så småningom titeln Dark Lord of the Sith vilket gjorde att han kunde studera den mörka delen av Kraften som hade förekommit i tiotusentals år. Trots sin kraftfullhet på den mörka sidan så hade han sina svagheter. Han kunde inte andas själv utan stora svårigheter och han var tvungen använda en andningsmask och en livsuppehållande rustning. Med tiden så konstruerade han en rustning som gjorde att han såg imponerande och skräckinjagande ut. Den var gjord i skinande svart duraniumstål och den skräckinjagande hjälmen täckte hans huvud och hans ansikte. Inbyggt i hjälmen fanns bildförstärkande och optiska system, hörselförstärkande komponenter, en elektronisk röst-synthesizer och ventiler för in- och utandning. Maskens dödskalleutseende gjorde honom känd överallt bland de Imperiska styrkorna. Det enda stället Vader kunde klara sig utan hjälmen var i speciella ”meditations-kammare” som finns i hans högkvarter eller ombord på hans skepp. Vaders rustning hade även en dator placerad i ett bälte runt midjan som skötte om hans livsuppehållande system, ett temperaturreglerande system och ett system som skötte om hjärt- och lungfunktionerna. Hans axlar, bål och ben var täckta av skinande svart duraniumstål medan isolerade handskar och en kroppsdräkt skyddade hans ärrade kropp. En svart rock som räckte ner till golvet och axeldraperande kåpor dolde annan utrustning som hjälpte honom att fungera.

Obi-Wan var orolig för Republikens framtid när Vader var allierad med den självutnämnde kejsar Palpatine och hans Nya Order. Han ändrade sitt namn till Ben Kenobi och slutade att vara en frontman för Jediriddarna och gick i ”pension”. Han höll kontakt med Anakins hustru som var, Vader ovetande, gravid med tvillingar. Obi-Wan visste att barnen skulle ha en fantastisk potential att bli Jedis i framtiden. Samma dag som tvillingarna, Luke och Leia, föddes så skilde Kenobi och deras mor dem åt. Leia stannade på Alderaan där hon adopterades av Bail Organa och blev dotter i det Kungliga Huset. Obi-Wan tog med sig Luke till sin brors hem på Tatooine. Där lovade Owen och Beru Lars att fostra honom som om de var hans farbror och faster. Obi-Wans farhågor visade sig snart vara sanna. Palpatine beordrade Vader och hans trupper att sätta igång med en stor jakt efter Jedis. Män, kvinnor och xenomorfer runt om i galaxen som höll sig på den ljusa sidan av Kraften, fann snart att deras lasersvärd inte var någon match mot dem som hade den mörka sidan som allierad eller de som helt enkelt övermannade dem numerärt. Alla Jedis blev jagade, förföljda och slutligen avrättade. När Vader inte kunde hitta Obi-Wan så antog han att den gamle mannen redan var död. Hans lärare skulle aldrig fly eller gömma sig från en strid.

Vader blev den mest synliga symbolen för Imperiet, stor, svart och imponerande. Hans hårda befälsstruktur var legendarisk, eller kanske skräckinjagande; svik honom och det minsta man kunde vänta var fysiska obehagligheter; gör honom besviken och acceptera döden som straff. Vader brukade ofta ta livet av sina ”inkompetenta” officerare, men det gjorde inte mycket för att ge honom respekt- endast rädsla. Till och med Storamiral Thrawn sade en gång: ”jag är inte vårdslös med mina män som Vader, och jag tar inte deras död lika lätt. Vader tränade egna studenter i den mörka sidan av Kraften medan han själv blev starkare och bättre. Några av dem, som Hethrir, (se senare artikel) lyckades i sina försök att bemästra den mörka sidan. Hethrir förstörde sin egen hemplanet på Vaders order. Hethrirs hustru, Rillao var en besvikelse. Hennes talanger i helande kunde inte dras över så lätt till den mörka sidan.

Den Onde Lorden fick en kraftfull allierad, både till sig själv och Imperiet, när ett rymdkrig ovanför planeten Honoghr resulterade i att ett rebelskepp krashlandade på planeten. Vader och de trupper som undersökte skeppet fann att befolkningen på planeten, korta xenomorfer med grå hud, var mycket dödliga. Istället för att slåss mot dem så erbjöd sig Vader att reparera ekosystemet på deras värld. Noghri var tacksamma mot honom och svor sin och sina efterkommandes lojalitet mot honom och Imperiet. Många av Noghri användes runt om i galaxen som lönnmördare i Imperiets tjänst eller till livvaktsuppdrag för moffar och andra personer i hög ställning som behövde extra skydd. Under tiden förgiftade Vaders forskare deras ekosystem ännu mer och skyllde allting på det kraschade rebellskeppet och dess radioaktiva utsläpp. Noghri kom inte på att Vader hade ljugit för dem förrän årtionden senare när en av deras lönnmördare träffade på Mal’ary’ush- Fru Vader- Prinsessan Leia Organa Solo.

När Vader inte var på uppdrag åt Kejsaren, så mediterade han i sin fästning på planeten Vjun. Han tänkte aldrig på det förflutna och ångrade ingenting förutom att han inte hade dödat Kenobi tidigare än deras sista strid. Han höll sin färdigheter med lasersvärdet i trim och svingade det med en hastighet snabbare än vad ögat hann uppfatta. Han tränade levitation och Kraftsköld vilket gjorde att han kunde flytta föremål eller få laserskott att studsa ifrån honon, endast med hjälp av små handrörelser.

Kejsaren placerade honom så småningom på deras nya stridsstation, Dödsstjärnan, för att övervaka arbetet. Den var uppfunnen av Bevel Lemelisk och andra forskare och arbetet leddes obarmhärtigt av Grand Moff Tarkin. Arbetet fortskred efter planerna ända tills rebellspioner stal ritningarna och flydde tvärs över galaxen. Darth Vader träffade på Prinsessan Leia av Alderaan på planeten Ralltiir där hennes skepp, en Corellisk Blockadbrytare med namnet Tantive VI, var på ett diplomatiskt uppdrag. Leia hade aldrig gillat Vader eller Palpatine och dennes politik. Lord Tion, en pompös ungkarl som styrde Ralltiir, lät henne åka från planeten. Leia var utskickad för att ta emot de stulna ritningarna från rebellerna och för att leta upp den försvunna Jedin, Obi-Wan Kenobi. Till slut skulle hon leverera dem till Rebellalliansen. Hon fick ritningarna men Stjärnkryssaren Devastator fick upp ett spår på dem och förföljde dem till Tatooine.

Vader var ombord på Devastator när de slutligen fick tag i Tantive VI och bordade dem. Men hans män var försent ute för att hindra Prinsessan Leia från att placera de stulna ritningarna i en flyktkapsel och skicka ned den till planeten nedanför. Vader beordrade sina män att finna flyktkapseln och tog sedan med sig Leia till Dödsstjärnan. Leia motstod de undersökningar som Vader gjorde på hennes sinne för att få henne att avslöja sina hemligheter. Vader tyckte att det var mycket märkligt eftersom hans krafter skulle ha brutit ner varenda barriär Leia kunnat uppbringa. Till slut använde han en Imperisk förhörsdroid för att bryta ner henne och avslöja var Rebellernas huvudbas låg, men hon motstod den med. Vader och Grand Moff Tarkin diskuterade hur de skulle kunna övertala Leia att hjälpa dem och kom fram till att de var tvungna att höja insatsen. Vader tog med sig Leia in i Dödsstjärnans huvudkontrollrum och Leias motstånd försvann när Tarkin hotade med att spränga hennes hemplanet, Alderaan, om hon inte berättade vad hon visste. Tyst erkände hon att Rebellbasen låg på planeten Dantooine. Då beordrade Tarkin att Alderaan skulle sprängas i alla fall och Vader tvingade Leia att titta på.

När Dödsstjärnans traktorstråle fångade in ett lätt fraktskepp som hade kommit in i Alderaans system, så kände Vader Obi-Wan Kenobis närhet. Skeppet verkade tomt, men Vader visste att Obi-Wan hade varit, eller var, nära. Han hade rätt. När Han Solo och Luke Skywalker hjälpte Leia att fly, så mötte Vader sin gamle mästare i en korridor. ”Jag är Mästaren nu”, sade Vader och slog på sitt lasersvärd. ”Bara en mästare i ondska, Darth”, sade Kenobi. Den följande striden var intensiv, med lasersvärd gnistrande och sprakande mot varandra, ingen nåd begärd eller given. Då varnade Kenobi honom: ”Om du hugger ner mig så kommer jag att bli mycket mäktigare än vad du kan föreställa dig”. Efter det så deaktiverade han sitt lasersvärd och stod mitt framför Vader och väntade. Vader klöv Obi-Wans kåpa i ett vansinnes-utbrott men han kunde inte hitta någon kropp. Jedimästarens kropp hade upplösts och blivit ett med kraften.

Vader klev ombord på sin nya prototyp av en TIE Interceptor när Rebellerna anföll Dödsstjärnan. När han anslöt sig till striden upptäckte han att rebellerna gjorde sina anfall i Dödsstjärnans ekvatoriala ränna så han och hans jaktkamrater koncentrerade sig på dessa team. Vader kände att Kraften var särskilt stark hos en av X-Wing piloterna och låste siktet på honom för att spränga honom i bitar. Plötsligt kom en laserstråle ovanifrån och sprängde Vaders högra jaktkamrat vilket resulterade i att den studsade in i hans skepp och tryckte honom ut ur rännan och skickade honom i spinn rakt ut i rymden just precis när Dödstjärnan exploderade.

När han till slut fick kontroll över sitt skepp och hittade till en Imperiebas så var han fast besluten att använda all sin vrede till någonting nyttigt. Det var Kejsaren också. Han gav Vader ett huvuddirektiv: Leta rätt på Rebellernas Högsta Råd och förgör dem. Alliansens ledare lyckades i alla fall smita ifrån Vaders grepp trots att han var så mäktig. De personer som gjorde honom mest frustrerad var Prinsessan Leia och den unge man hon färdades med. Ett av deras möten slutade illa för Vader. Imperiske Rådgivaren Grammel hade fångat Leia och hennes vän på djungelplaneten Mimban. Grammel kontaktade Vader som redan var på väg till planeten för att leta efter Kaiburrs Kristall. Detta mystiska objekt sades ha förmågan att förstärka Kraften. Leia och den unge mannen lyckades fly men mötte Vader i Pomojemas Tempel. Till Vaders stora förvåning använde Leia den unge mannens lasersvärd till att skydda dem, men Vader gav henne svåra hugg- och brännskador. Den unge mannen utmanade Vader efter det att han hade gjort sig fri från ett ras. Den Onde Lorden visste att den unge mannen var stark i Kraften men han hade inte väntat sig utgången av striden. Pojken lyckades hugga av Vaders högra hand vilket tvingade honom att retirera. Han föll chockad ner i en håla. När han väl kom upp ur den så hade pojken använt kristallen till att hela Leia och sedan hade de försvunnit från platsen.

Efter några strider mot Rebellerna så fick han reda på vem pojken var. Han var Luke Skywalker, från Tatooine. Var han en släkting? Hade hans hustru givit honom en son? Vader hade fått ännu en anledning att leta reda på Rebellalliansen. Vader hittade till slut Alliansens bas på Hoth genom att skicka ut mängder med sök-droider, Probots, och han var ytterst nära att fånga Prinsessan Leia och hennes vänner ombord på Han Solo’s skepp. Vader visste att om han kunde fånga Solo och Leia så skulle Luke komma till honom. Så han hyrde in prisjägare, även Boba Fett som hade jobbat med honom tidigare, för att finna Millenium Falcon.

Boba Fett lyckades och Luke lurades iväg till Molnstaden på Bespin i ett försök att rädda sina tillfångatagna vänner. Istället fann han Vader. De började utkämpa en fantastisk duel med sina lasersvärd och den Onde Lorden försökte lura ned honom i en kol-frys. Luke var däremot vältränad och striden fortsatte. Till slut drev Vader honom ut på en landgång inuti ett reaktorschakt och distraherade honom tillräckligt länge för att kunna hugga av hans högra hand. Försvarslös och i chock kunde Luke bara skrika i förnekelse när Vader avslöjade: ”Jag är din far. Känn efter inom dig. Du vet att det är sant.” Vader sträckte ut sin hand mot honom och sa att de kunde störta Kejsaren och styra galaxen som far och son. Luke svarade inte ens. Han såg sin far som ett monster och han klev lungt av plattformen och föll. Vader tittade efter honom tills han såg Luke åka igenom ett utloppsrör.

Vader hittade Lukes sargade hand och hans lasersvärd i Smälthärd D, där en Ugnaught vid namn Groggin hade hittat dem. Vader dödade Ugnaughten och tog handen och lasersvärdet och gav sig iväg till sin Superstjärnjagare Executor. Han hittade Lukes sinne när Falcon flydde in i hyperrymden. Den Onde Lorden lämnade handen och lasersvärdet till Kejsaren på Mount Tantiss på Wayland. Palpatine satte genast igång att odla celler av Lukes hand för att skapa en kloning av Luke.

Till slut gav Luke upp på Endors skogsmåne. Kejsaren hade gjort en utomordentlig fälla för Alliansen som befann sig runt den andra Dödsstjärnan. Fastän den fortfarande var under konstruktion så var den i fullt operationsdugligt skick. Det kunde ha betytt slutet för Alliansen om inte ödet hade gripit in.

Luke vädjade till sin far och försökte hitta den bit av Anakin som han visste fanns kvar inom Vader. Dock lyckades Vader stålsätta sig mot hans försök och förde honom till Kejsaren. Palpatine skrattade och förödmjukade honom genom att berätta hans vänners väntande öde och till slut lyckades Kejsaren reta upp honom så mycket att Luke attackerade. Vader försvarade Kejsaren och de var snart fullt engagerade i en dödlig strid. Luke lyckades få kontroll över sin ilska och vägrade att strida. Vader sökte i Lukes sinne för att få honom att strida. När han gjorde det så kände han något som han inte hade känt förut. Lukes tvillingssyster, hans dotter, var Prinsessan Leia. Vader hotade med: ”Om inte du vänder dig till den Mörka sidan så kanske hon gör det.” Det var droppen som fick bägaren att rinna över för Luke. Han attackerade igen, huggande och hackande med sitt lasersvärd. Till slut föll hans fader när Luke högg av honom hans cybernetiska högerhand. Handen och lasersvärdet föll tumlande ned i ett reaktorschakt. Luke vände sin från sin fader och konfronterade Kejsaren. ”Du har misslyckats, Ers Nåd. Jag är en Jedi, precis som min fader före mig.” Palpatine insåg att den yngre Skywalker aldrig skulle ge sig till den Mörka sidan. Han attackerade Luke med blå Kraftblixtar och skulle just ge honom den slutliga dödsstöten när Vader förådde Kejsaren för sista gången. Den Onde Lorden lyfte sin Mästare upp i luften och slängde ned honom i reaktorkärnans glödande schakt. Medan Palpatine virvlade nedåt försökte Vader slänga sig efter men Luke stoppade honom och släpade honom mot en Imperisk skyttel. Båda visste att Dödsstjärnan var i fara.

Vader kunde inte fortsätta. Han bad Luke att han skulle ta av honom hjälmen så att han kunde se på honom med sina egna ögon. Medan han kämpade med att försöka andas, så försäkrade han Luke att det fortfarande fanns godhet kvar inom honom. Sedan dog Anakin Skyvalker, inte Darth Vader, och hans kropp försvann. Luke tog Vaders rustning till Endors måne och brände den på ett begravningsbål. Senare den kvällen så smet han iväg från en gemensam Rebell och Evok-fest och blev högst förvånad över att se en vision av Obi-Wan Kenobi, Yoda och Anakin Skywalker, alla leende mot honom. Kenobi och Yodas elev, och Skywalkers son, var nu och förevigt en Jedi. Och Anakin var en del av den Ljusa sidan av Kraften igen. Like såg Jedi-trion i sina drömmar ibland. Yoda och Ben berättade att drömmar var ett sätt för Kraften att kunna kommunicera. Anakin berättade att det fanns en annan Dark Lord. Det var en Jedi vid namn Flint som hade blivit tränad i den Mörka Kraften av Vader. Det var sista gången Luke konverserade med Yodas och hans fars ande.

Anakins ande återkom igen, nu till Leia när hon befann sig i sin svit på planeten Bakura. Han bad om hennes förlåtelse i ett försök att dämpa hennes ilska. ”Ilska är den Mörka sidan”, sade han. ”Jag ber inte om att du skall glömma allt ont jag gjort, bara att du förlåter mig.” Leia ville inte lyssna och vägrade att förlåta den man som hade torterat henne, hjälpt till att förstöra hennes hemvärld och fryst in Han i kol. Innan Anakin försvann, sade han att han aldrig skulle kunna se henne igen men att han skulle höra om hon ropade på honom. Till slut, under stridens hetta vid Bakura-slaget, så förlät hon sin fader. Även om hon aldrig kunde glömma så hjälpte varje planet som hon kunde befria från Imperiets grepp till att dämpa hennes smärtsamma minnen. När hon gjorde det så blev Anakin Skywalker, en gång Darth Vader, till slut fri och hans ande kunde få ro.