Filmen Butch Cassidy and the Sundance Kid

Butch Cassidy and the Sundance KidButch Cassidy and the Sundance Kid är något så ovanligt som en charmig och välspelad amerikansk Western-film. Den är från 1969 så den kom verkligen i slutet av de traditionella Western-filmerna med John Wayne. Istället för macho-Wayne får vi en skådespelarduo i Paul Newman och Robert Redford som verkligen trivs med varandra. Samspelet är på topp och det gör att scenerna aldrig blir tråkiga.

Detta är en äventyrsfilm som bygger på verklighetens Butch Cassidy och the Sundance Kid. Det är något man inte minst får veta mer om i det generösa extramaterialet där både filmen och den verkligen historien om dessa Western-legender behandlas. Butch Cassidy levde mellan 1866 och 1908 och hette egentligen Robert LeRoy Parker. Han ledde gänget The Wild Bunch där även den tystlåtne Harry Longabaugh ingick, mer känd som the Sundance Kid.

Filmen berättar historien om hur den jovialiske Butch Cassidy tillsammans med skarpskytten the Sundance Kid rånar tåg och banker, och tvingas fly lagens lång arm hela vägen till Bolivia. Jag tycker filmen fungerar väldigt bra som helhet, men är inte helt såld på det musikaliska numret i mitten av filmen där Burt Bacharach kända melodi ”Raindrops Keep Fallin’ on My Head” ackompanjerar en cykeltur.

Hursomhelst så bjuder denna film på mycket nöje, bra tajming i dialogen och charmiga gangsters. Robert Redford ser ut som sin tids Brad Pitt och Paul Newman är i sitt esse. Kan rekommenderas för den som tycker om äventyr med glimten i ögat.

Trailer