Filmen True Grit

Filmaffisch True Grit

1968 skrev Charles Portis Western-romanen True Grit om en försupen sheriff som på uppdrag av en liten flicka ska leta efter hennes pappas mördare. Ett år senare filmatiserades boken med John Wayne i rollen som den enögde sheriffen med alkoholproblem. Den räknas som en av John Waynes bättre skådespelarprestationer, men tyvärr har jag inte haft möjlighet att se den filmen.

Detta är nämligen en annan filmatisering av samma bok, gjord av bröderna Coen. Som den buttre sheriffen med ögonlapp ser vi denna gång Jeff Bridges. I övrigt så är det idel nya ansikten, vilket förvånar mig då bröderna Coen brukar ha samma skådespelare med i sina filmer. Unga Hailee Steinfeld gör en stark skådespelarinsats såväl Matt Damon som Josh Brolin överträffade mina förväntningar.

Western är ju annars en ganska illa ansedd genre. Speciellt eftersom den traditionellt har demoniserat indianer och hyllat cowboys som hjältar. I denna film finns inte något sådant ideal, utan fokus ligger på den tre huvudkaraktärernas öde. Westernmiljön är mest en kuliss för att visa på den 14-åriga tjejen Matties övertygelse och osannolika äventyr tillsammans med två revolvermän.

Som vanligt levererar bröderna Coen, även om det finns bättre filmer i deras filmografi. Om du gillar western-filmer borde du se omedelbums, men filmen är sevärd även för den som vill se en välberättad historia med såväl spänning som karaktärsutveckling.

Trailer